Kombucha je vyráběna a konzumována lidmi již od pradávna. Poprvé byl tento nápoj vyroben v severovýchodní Číně, kde ho lidé pili pro jeho zdravotní přínosy, mezi které patří detoxikace a zvýšení energie. Dalších více než 2 000 let lidé sdíleli své recepty a metody výroby kombuchy a šířili informace o tom, jak vám kombucha může pomoci cítit se co nejlépe. Očekává se, že to, co začalo jako specializovaný zdravotní nápoj, dosáhne v roce 2020 celosvětového podílu na trhu 1,8 miliardy dolarů
Pokud umíte uvařit vodu na přípravu čaje a máte trochu trpělivosti, můžete si připravit kombuchu. Kombucha začíná svůj život jako sladký čaj. Domácí i komerční výrobci začínají své várky vařením čaje a přidáváním cukru. To, co přemění tento čaj na kombuchu, je (pro většinu lidí) ošklivá placička, které se říká SCOBY
SCOBY, zkratka pro Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, pomáhá sladkému čaji fermentovat a stát se kombuchou. Probíhá při výrobě kvašení? Ano. Fermentace je metabolický proces používaný k přeměně sacharidů (cukru ve sladkém čaji) na organické kyseliny, alkohol a další. Dělají to mikroorganismy kvasinky a bakterie, proto se SCOBY přidává do sladkého čaje. Kvasinky a bakterie jsou živé mikroorganismy a spolupracují jako SCOBY při přeměně cukru na alkohol a poté přeměně alkoholu na kyselinu octovou, glykolovou, glukuronovou a další organické kyseliny
Kombucha Malina a Ibišek RAW nepasterizovaná nefiltrovaná probiotika ve skle nalitá ruční výroba